A kis Robogó kalandjai, Mesék

A kis Robogó útnak indul

Van egy kis város, Fót. Nem ismered? Nézd meg a térképen! Kérdd meg aput vagy anyut, hogy segítsen! Vegyetek elő egy térképet, és nézzétek meg, hogy hol van! Ott, Magyarország közepén van egy nagy, hatalmas város, Budapest. Ez a főváros. Budapesttől jobbra, kicsit felfelé megtalálhatod ezt a kis várost is. Itt él a kis Robogó Vica babával és Barna macival. A kis Robogó már nagyon régóta vágyott arra, hogy útnak indulhasson, kimehessen a városba úgy, mint a nagyok, de még nem ismerte a KRESZ táblákat és a közlekedési szabályokat, amit mindenkinek meg kell tanulnia és be kell tartania ahhoz, hogy biztonságosan tudjon haladni és közlekedni kint az utakon.

A kis Robogó először megtanulta a KRESZ táblákat. A nagy piros nyolcszögletű tábla, aminek a közepére van írva nagy betűkkel, hogy STOP azt jelenti, hogy meg kell állni és elsőbbséget kell adni. A sárga sarkára állított négyzet, aminek vastag fehér és vékony fekete sáv van a szélén azt jelzi, hogy te most épp a főútvonalon haladsz. A piros lámpánál meg kell állni. A sárgánál lassítani kell, mert mindjárt piros lesz, és csak a zöld jelzésen szabad áthaladni! Nagyon sok tábla van még az utakon. Te milyen KRESZ táblát ismersz? Amikor legközelebb sétálsz vagy autóval mész a szüleiddel valahova, jól figyeld meg a KRESZ táblákat te is!

Miután a kis Robogó már ügyesen levizsgázott a közlekedési rendszabályokból jöhetett a gyakorlás a tanpályán, majd az úton. Először még ráragasztottak egy nagy kék alapra felrajzolt fehér T betűt. Így mindenki tudta, hogy ő még tanuló vezető és segíteni kell neki a közlekedésben. Megtanult jól kanyarodni, sávot váltani, biztonsággal előzni, és parkolni is. Amikor pedig már mindent tudott, közúti forgalomban történő vezetésből is levizsgázott. A sikeres vizsga után megkapta a jogosítványát és végre útnak indulhatott ő is.

  • Gratulálok a jogosítványodhoz! – mondta Vica baba a kis Robogónak.
  • Köszönöm szépen Vica baba. Most még kicsi vagy és nekem is gyakorolnom kell, de nemsokára már felülhetsz rám te is! – mondta a kis Robogó Vica babának.
  • De jó, már nagyon várom! – kiáltott fel Vica baba – És addig? Addig mi lesz velem? – gondolkodott el hirtelen.
  • Addig sajnos nem tudsz velem jönni, de majd együtt tervezzük meg az utakat, mindig készítek fényképeket, hozok neked valamit az útról és elmesélem, hogy mit láttam. Amikor pedig nagy leszel, eldöntheted, hogy melyik út és mese tetszett neked a legjobban, hová menjünk el együtt is. Jó lesz így? – vigasztalta Vica babát a kis Robogó.
  • Igen, jó lesz! – fogadta el Vica baba az ajánlatot. – De ki fog rám vigyázni, ha te nem leszel itt?
  • Ugyan Vica baba, hiszen itt van Barna maci! Ő is tud rád vigyázni. Egy-egy délután vagy nap jól meglesztek kettesben.

Vica baba és a kis Robogó leültek, elővettek egy térképet és megtervezték a kis Robogó első kirándulását a Vácrátóti Botanikus Kertbe. A botanikus kert egy olyan hely, ahol egy hatalmas nagy területre sok szép és érdekes növényt, virágot, és fát ültetnek. A vácrátóti, az ország legnagyobb botanikus kertje. Olyan nagy, hogy egy nap alatt talán be sem tudod járni az egészet. Van a kertben tó, vannak kis utak, padok, amin meg lehet pihenni, van sziklakert, ahol 25 magashegység virágai találhatók meg, és van üvegház is, ahol trópusi növényeket és virágokat nézhetünk meg anélkül, hogy egészen a trópusokig kellene elutaznunk. Fótról könnyen el lehet jutni Vácrátótra. Veresegyház felé kell elhagyni a várost, majd Csomádon keresztül tovább kell menni egészen Őrbottyánig. Őrbottyánnál le kell kanyarodni a körforgalomnál balra, és a következő település már Vácrátót lesz. Rögtön a falu elején balra pedig ott van a Botanikus Kert.

Kellemes nyári vasárnap reggel volt. Kicsit felhős volt az idő, nem volt nagy forróság, de azért a nap is ki-kisütött. Vica baba és Barna maci azt tervezték, hogy kreatívkodni fognak aznap. Vettek elő színes tollakat, facsipeszt, lötyögős szemet, zsírkrétát, ceruzát, filcet, fa pálcikát, ragasztót, ollót, papírtányért, pomponokat, krepp-papírt. Arra gondoltak, hogy készítenek belőle madárkát, halacskát és szivárványt, amíg kettesben lesznek otthon. A kis Robogó felvette a motoros kabátját, és a bukósisakját, mert első a biztonság.

  • Jó játékot Vica baba! Az ollóval óvatosan! – köszönt el a kis Robogó.
  • Jó utat kis Robogó! Tudod, hogy nagyon ügyesen tudok már vágni! – felelt Vica baba – Vigyázz magadra, nagyon várunk haza! – köszönt el Vica baba a kis Robogótól.

A kis Robogó még bement a benzinkútra tankolni, ellenőrizte az olajszintet, a világítást, az irányjelzőket és a féklámpákat, megnézte a keréknyomást és miután mindent rendben talált, elindult az első útjára. A dimbes-dombos kis falvakon átvezető kanyargós úton nagyon élvezte a fülébe zúgó szelet, az égen kúszó felhők látványát, és hogy végre ő is kint mehet az úton pont úgy, mint a nagyok! Nagyon odafigyelt az autókra. Időnként belenézett a visszapillantó tükrébe, mert a biztonságos közlekedéshez azt is figyelnie kell, hogy ki, mi jön, vagy mi történik mögötte, nem csak azt, hogy mi van éppen előtte. Így balesetmentesen, biztonsággal érkezett meg a kis Robogó a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kerthez.

A Botanikus Kert bejáratánál illedelmesen köszönt, vett egy belépőjegyet és elindult megcsodálni ezt a szép nagy kertet. Rögtön a bejáratnál volt egy nagyon szép, hosszú tornácos fehér ház, melynek tornácát piros muskátlik díszítették. A kertben hatalmas gesztenyefák, platánfák szegélyezték az utat, de volt ott bambusz is, és egy olyan érdekes fa is a tó partján, ami a vízből kinyújtóztatott gyökerén keresztül vesz levegőt. Épp ezekről a furcsa gyökerekről készített fotót a kis Robogó, hogy meg tudja mutatni majd Vica babának, amikor motoszkálásra lett figyelmes a tavat szegélyező kerítés mögül. Nézte, nézte a magas füvet, hogy vajon mi lehet ott? És tudjátok mi mászott elő a fűből? Egy nagy szarvasbogár! A nagy szarvasbogár tudományos neve: Lucanus cervus. Az európai kontinens legtermetesebb bogara. A nevét a hímek megnagyobbodott, szarvasagancsra emlékeztető rágójáról kapta. Párzási időszakban a hímek vetélkednek, ezekkel vívnak meg a nőstény bogarak kegyeiért. A tölgyes a kedvenc élőhelyük. Az öreg, már korhadt fákat szeretik a legjobban. Így ha olyan erdőben jársz, ahol sok tölgyfa van, te is találkozhatsz a nagy szarvasbogárral! Mivel azonban az öreg fákat sokszor kivágják és egyre több erdőterületből lesz lakóövezet, a szarvasbogár élőhelye és így az élete is veszélybe került. Védett faj hazánkban. Ha találkozol egy nagy szarvasbogárral, vigyázz rá te is!

A kis Robogó sok szép képet készített a Botanikus Kertben, kifelé az ajándékboltban pedig vásárolt Vica babának egy kis ceruzatartót színes ceruzákkal. Tudta, hogy ennek Vica baba nagyon fog örülni, mert szeret rajzolni. Elköszönt a kijáratnál a jegyárusító néniktől, majd elindult haza. Otthon Vica baba és Barna maci már nagyon várta. Vacsorát készítettek, leültek az asztal köré és mindenki elmesélte, milyen nagyszerű napja volt. Vica baba és Barna maci megmutatta a kis Robogónak, milyen vicces csipesz-madarat, milyen szép halacskát és szivárványt készítettek együtt, a kis Robogó pedig a fényképeket mutatta meg a virágokról, a lélegző gyökerekről és a nagy szarvasbogárról. Vica babának nagyon tetszett a történet és a sok szép kép a nagy szarvasbogárról és a Botanikus Kertről, így elhatározták, hogy visszatérnek ide majd együtt is. Ha egyszer apával és anyával kirándulni mentek, látogassatok el ide ti is!Alapértelmezett

A kis Robogó útnak indul” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Mama:kaszás – 2:0 – Dunla Sullivan

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s