A kis Robogó kalandjai, Mesék

Egy tökéletes nap

Régi vágya volt a kis Robogónak, hogy lemenjen a Balatonra. Nagyon régen járt már a Balatonon és nagyon szeretett volna újra ott lenni. Sok szép gyerekkori emlék köti a vidékhez. Egy nap Sárga Robogóval el is határozták, hogy meglátogatják Fekete Robogót, aki lent lakik Balatonvilágoson. A Balaton Magyarország és egész Közép-Európa legnagyobb tava. Vize nem túl mély, ezért nyáron gyorsan felmelegszik kellemes strandolási lehetőséget biztosítva. Vulkanikus púpok veszik körül, így a tóban fürdőzve az az érzésünk, mintha egy nagy medencében lennénk. Balatonvilágost a tó jobb alsó, délkeleti csücskében találod. Hallottál már az égtájakról? Négy fő égtájat különböztetünk meg: Északkal szemben van Dél, Kelettel szemben pedig Nyugat. A fő égtájak között helyezkednek el a mellékégtájak. Ilyen mellékégtáj délkelet is. Te az ország melyik részén laksz? Északon, Délen, Keleten vagy Nyugaton? Vagy esetleg épp a közepén?

Szép napos szerda reggelre ébredt Vica baba, Barna maci és a kis Robogó. Barna maci egy barátjával találkozott délelőtt, így Vica baba most egyedül ment Nagymamához, de Barna maci megígérte neki, hogy délután érte megy, így mire a kis Robogó hazaér a nagy útról, már együtt fogják otthon várni. A kis Robogó és Sárga Robogó bent találkoztak Budapesten a Könyves Kálmán körúton, egy benzinkútnál. Megtankoltak, ellenőrizték az olajszintet, a világítást, az irányjelzőket és a keréknyomást, majd a Rákóczi hídon keresztül átmentek a Duna fölött. A Duna pont kettévágja Budapestet. A Duna egyik felén Buda van, a másik felén Pest. A két részt pedig hidak kötik össze, hogy át lehessen menni egyik oldalról a másikra. Budapest területén a Duna fölött összesen 13 közúti híd – olyan, amin az autók, motorok, kerékpárok és a gyalogosok tudnak átmenni -, és 2 vasúti híd van – ezeken pedig a vonatok tudnak átjutni innen, oda. Jártál már Budapesten? Melyik hídon mentél már át a szüleiddel?

A Rákóczi híd után a kis Robogó megkereste a 6-os utat jelző táblát és azt követve jutottak el barátjával Érdig, ahol rátértek a 7-es útra. A 7-es úton haladtak tovább az első megállójukig, Velencéig. Itt is van egy szép tó, a Velencei-tó. Ez Magyarország harmadik legnagyobb tava. Egy benzinkúton álltak meg, és mivel már ebédidő volt és a kis Robogó, no meg Sárga Robogó is megéhezett, vettek egy-egy finom hot-dogot, ittak egy kis üdítőt, beszélgettek, tervezgették tovább az utat, hogyan lehet a legegyszerűbben majd átjutni Székesfehérváron, ahol Sárga Robogó eddig mindig eltévedt.

Székesfehérváron követték végig a 7-es utat jelző táblát, és így könnyen átjutottak rajta. A 7-es út, egy gyorsforgalmi elterelő út felé vitte a kis Robogót és Sárga Robogót, ami annyira nem tetszett nekik, jobban szerettek szépen nyugodtan vezetni, ezért megbeszélték, hogy ezt visszafelé kikerülik. A 7-es útról Lepsény után tértek rá a 71-es útra, és onnan már csak pár percre volt Balatonvilágos.

A kis Robogó és Sárga Robogó ugyan nagyon élvezték az utat, de elfáradtak. Amikor Fekete Robogó megkérdezte, hogy mi legyen az első úti cél, szinte egyszerre azt felelték, hogy a strand. Fekete Robogó nagyon jól ismerte a környéket. Kis utakon, üdülőkön át vezette el barátait a balatonvilágosi szabadstrandra. Leparkoltak, levetették a motors ruháikat, felvették a fürdőrucit és irány a víz!

  • Hát ez valami csodálatos! – ámuldozott Sárga Robogó.
  • Köszönjük, hogy elhoztál ide minket! – mondta hálásan a kis Robogó Fekete Robogónak, miközben élvezte a hűsítő vizet és alig tudott betelni a látvánnyal. A Balaton illata, a távolba nyúló kékség és a partot szegélyező domboldal látványa mérhetetlen nyugalommal árasztotta el a kis Robogó szívét és lelkét.
  • Nagyon szívesen – felelte Fekete Robogó – nézzétek, csak! – mutatott fel a dombtetőre – Van ott egy kilátó és a kilátótól nem messze egy fagyizó. Strandolás után oda is felmehetnénk.
  • Nagyszerű ötlet! – vágta rá a kis Robogó és Sárga Robogó szinte egyszerre.

Még órákig el tudtak volna beszélgetni itt a vízben, de az idő jó társaságban, kellemes helyen gyorsan szalad és sajnos indulniuk kellett tovább, hiszen még előttük volt a hazaút is. Készítettek pár fotót a strandról, majd felmentek a kilátóhoz. A kilátóhoz vezető útról majdnem végig látni lehetett a Balatont. A kis Robogó és Sárga Robogó szeme szája tátva maradt a csodálkozástól, olyan szép látvány tárult eléjük. Még jó, hogy bukósisak volt rajtuk, különben biztos berepült volna egy-két bogár a szájukba.

Ameddig csak a szem ellátott a Balaton vize csillogott előttük, melyet kis vitorláshajók díszítettek. Az ég és a víz szinte egyé vált a horizonton. A kis Robogó és Sárga Robogó minden egyes lélegzetével magába szívta a látványt, az élményt és azt a végtelen békességet, ami ebből a hatalmas kékségből áradt. Úgy érezték, hogy ez életük legtökéletesebb napja. Még itt is készítettek pár fényképet, hogy hazaérve meg tudják mutatni, milyen csodás helyen jártak, majd átgurultak a fagyizóba. A fagyizás után betértek egy benzinkútra, teletöltötték a tankjukat a hosszú út előtt, elbúcsúztak egymástól, de megbeszélték, hogy eljönnek máskor is, mert nagyon jól érezték magukat. Sárga Robogó és a kis Robogó hálás szívvel gondolt még a hazaúton is Fekete Robogóra, aki kedvességével és figyelmességével sok szép pillanatot hozott a mai napjukba.

Az odaúton Sárga Robogó látott egy cecei dinnyét kínáló árust Szabadbattyánnál, és megbeszélte a kis Robogóval, hogy ott még megállnak majd hazafelé, és vesznek egy finom sárgadinnyét. A cecei dinnye a leghíresebb, legfinomabb, legédesebb magyar dinnye. Szívesen vettek volna persze egy nagy görögdinnyét is, de az nem fért volna be a csomagtartójukba. A dinnyét áruló néni nagyon kedves volt. Megszagolgatta a dinnyéket és azt választotta ki, amelyiknek a legédesebb, legfinomabb volt az illata.

  • Ennek Vica baba nagyon fog örülni! – fordult Sárga Robogóhoz a kis Robogó – A sárga dinnye a kedvenc gyümölcse!

Berakták a dinnyét a csomagtartóba, elköszöntek a dinnyeárus nénitől, majd folytatták útjukat tovább. Ahogy megbeszélték, igyekeztek elkerülni a körgyűrűt Székesfehérváron, de valahogy nem volt olyan egyértelműen kitáblázva, hogy melyik út vezet Budapestre, és a 7-es út táblát követve mégis csak felhajtottak rá, ami visszavitte őket Székesfehérvár elejére. Pont oda, ahol a Balatonról beérkeztek a városba. Törték, törték a fejüket, hogy mi tévők legyenek. Természetesen nekivágtak újra Székesfehérvárnak, azzal, hogy a végén megállnak, előveszik a térképet és megnézik, hogy a sok út közül, melyiket is válasszák. Ahogy mentek, egyszer csak a kis Robogó észrevett egy kerékpárosoknak szóló táblát.

  • Nézd csak, Sárga Robogó! Az van ráírva, hogy balra 24 km Velence. Mi lenne, ha követnénk a kerékpárutat, hátha úgy sikerül megtalálnunk a Budapestre vezető utat?
  • Miért ne? – vágta rá Sárga Robogó – Próbáljuk meg!

A körforgalomnál visszafordultak, majd lekanyarodtak jobbra és követték a kerékpárutat keresztül a házak között, egy kis aluljárón és a lakótelepen át a főútig, ahol végre megtalálták a Budapestet jelző táblát, aminek nagyon megörültek. Innen már tudták, hogy könnyedén haza fognak találni. Így is lett. Még Velencén megálltak pihenni és vacsorázni egyet, megbeszélték, hogy Budapesten már nem állnak meg, hanem majd Sárga Robogó lekanyarodik a Rákóczi hídról jobbra, mert ő arra lakik, a kis Robogó pedig átmegy a hídon és meg sem áll hazáig, ahol Vica baba és Barna maci már nagyon várják.

Vica baba álmos szemekkel köszöntötte a kis Robogót, amikor hazaérkezett. Megmosták együtt a sárgadinnyét, berakták a hűtőbe, hogy jól lehűljön reggelre, elvégre hidegen a legfinomabb. A kis Robogó odaült Vica baba ágya szélére, magához ölelte, megpuszilgatta, meghallgatta Vica baba történetét a napjáról, még megmutatta neki a fényképeket a Balatonról, és megbeszélték, hogy majd reggel a kis Robogó részletesen elmeséli az útját. Vica baba odabújt a kis Robogóhoz, behunyta a szemét és már aludt is. Hogy miről álmodott? A napjáról a Nagymamánál, a Balaton kék vizéről, amit a kis Robogó mutatott neki, vagy már a finom dinnyéből falatozott? Nem tudom. Csak azt, hogy valami szépről, mert olyan édesen mosolygott álmában.Alapértelmezett

Egy tökéletes nap” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Egy újabb tökéletes nap – Dunla Sullivan

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s